thin

KÖNYVAJÁNLÓ

DJP Pont

Digitális Jólét Program Pont lett a lakiteleki Községi Könyvtár!

Az Unióhoz való csatlakozásunk napjától, 2004. május 1-je óta működő eMagyarország Pontot a Községi Könyvtárban felváltotta a DJP Pont, amely szolgáltatásainak bővítését tette lehetővé. A GINOP 3.3.1 pályázat, melynek célja, hogy fejlessze a közösségi internet-hozzáférési helyek infrastruktúráját, a korszerű infokommunikációs technológiai (IKT) eszközökkel. Továbbá a magánszemélyek számára 1 fő képzett mentor segítségével ingyenesen megismertetni a korszerű informatikai eszközök és az internet használatát. A sikeres pályázatnak köszönhetően a lakiteleki Községi Könyvtár 2018 júliusában az alábbi új IKT eszközhöz jutott:

3 db laptop és a szükséges szoftverek

2 db tablet

2 db okostelefon

1 db projektor

1 db multifunkcionális eszköz (nyomtató, fax, fénymásoló)

1 db beltéri Wifi Access Point

1 db kültéri Wifi Access Point

1 db router

Az ehhez kapcsolódó szolgáltatásaink persze eddig is jelen voltak a könyvtárban, hiszen korábban is már eMagyarország Pontkén elkötelezett volt a könyvtár a lakosság internethasználatának népszerűsítésében.

Az elmúlt években folyamatosan szerveztünk alapfokú internet használati foglalkozásokat, amelyeken a számítógép részeinek (billentyűzet, egér) megismerésétől Interneten való információkeresésen át eljutottunk az elektronikus levelezőrendszerek használatához. Nagyon fontosnak tartjuk bemutatni az e-közigazgatási szolgáltatások használatát (Ügyfélkapu magyarorszag.hu portálok), melyeken néhány kattintással ügyeinket tudjuk intézni: pl. benyújtani az adóbevallásunkat, időpontot foglalni az okmányirodába, lekérdezni „beteg-életutunkat”, stb.

A Községi Könyvtárban dolgozó munkatárasak segítik a látogatókat, hogy az interneten elérhető, e-szolgáltatásokat és e-tartalmakat, valamint az e-ügyintézést megismerjék és igénybe tudják venni.